Волинянин розшукує товариша, з яким разом ніс службу у Чорнобилі

Волинянин Василь Федорович Кузьмук, колишній любомльський првоохоронець, розшукує товариша, з яким разом ніс службу у зоні відчуження.

Про це пише газета «Наше життя» від 13 грудня, — інформує Кордон.

Він добре пам’ятає той день, коли перебуваючи з оперативним завданням в селі Римачі його покликали до телефону на колгоспній бригаді.

«Справа термінова, негайно маєте прибути до райвідділу», — повідомив у слухавку начальник карного розшуку Василь Мороз.

«Одразу промайнула думка, що щось сталося із моєю мамою. Вона тоді саме хворіла. Тому, прибувши у відділ, одразу запитав про це у керівництва. Проте, мене одразу заспокоїли і пояснили, що справа в іншому. З Міністерства внутрішніх справ УРСР прийшла телеграма про направлення одного працівника карного розшуку для виконання оперативної роботи в Києві та Київській області. З цього приводу у нашому підрозділі, який налічував тоді п’ять осіб, зібрали нараду, вирішуючи кому саме їхати. Одним не виходило за станом здоров’я, іншим в зв’язку із сімейними обставинами, тому я й зголосився», — пригадує Василь Федорович.

У зоні відчуження Василь Кузьмук відпрацював шістнадцять діб при тому, що рекомендований термін становив 3-5. Декого із його колег госпіталізували вже на другий день. Земляка із Ківерець Валерія Фірука довелося особисто везти в сусідню лікарню, бо в нього кров виходила через ніс. Стояла спека, піднімався пил і дихати було важко.

Читать также:  НАТО смято. Франция обвинила США в злоупотреблении положением

Наряди формувалися по три людини, патрулювали пішки, без будь-яких засобів захисту. Потім, коли прибула комісія із МВС СРСР, наказали видати захисні маски, проте й вони «забивалися» через 3-4 години, ставали чорними.

«Згодом прийшли новенькі службові УАЗи, прямо із заводу, — продовжує Василь Федорович. — Кожна група мала свій автомобіль. Стало значно легше. А нашому підрозділу, в якому я був старшим ще й тому, що до нього входив місцевий дільничний Іван Чеколовець. Він на той час вже відпрацював у Чорнобилі 15 років і все там добре знав.

Ми потоваришували одразу та, на жаль, вже скільки років я про нього нічого не чув. Пробував розшукати, однак безуспішно. Буваючи у санаторіях, зустрічав багатьох, хто тоді працював у зоні відчуження та й вони про мого доброго товариша нічого не чули.

Читать также:  Нова техніка і цілодобові бригади: Луцьк підготували до можливих снігових заметів

Хотілося б з ним зустрітися через багато років, або щось розізнати, адже час йде і здоров’я все частіше підводить. Ось нещодавно потрапив до лікарні, дихати важко, серце «здає». Оформляю документи на групу, отож приходиться доводити, що мої хвороби пов’язані з Чорнобилем. Марна трата часу. Збираю якісь папери, надсилаю запити, а що з того буде не знаю. Колись по декілька разів на рік викликали на обстеження, лікували, направляли в санаторії, зараз все не так. Державі ми не потрібні».

Всього з Любомльського райвідділу міліції після Василя Кузьмука з певним інтервалом в зону відчуження було направлено ще п’ятеро правоохоронців. Серед них офіцери й рядові співробітники — Василь Іванович Загура, Віталій Васильович Левчук, Іван Павлович Ковальчук, Володимир Іларіонович Шаран, Віталій Михайлович Шеремета. Згодом когорту колективу поповнили ліквідатори Василь Дзядук, Микола Місюк та Іван Каліш.

Волинянин розшукує товариша, з яким разом ніс службу у Чорнобилі

Василь Федорович Кузьмук (на фото — у центрі)

Волинянин розшукує товариша, з яким разом ніс службу у Чорнобилі

Фото надано редакцією газети «Наше життя».